NoSQL Distilled

Source page: https://martinfowler.com/books/nosql.html

Pramod J. Sadalage i Martin Fovler

Potrošili smo nekih dvadeset godina u svetu računarstva. Videli smo da se mnoge stvari menjaju u jezicima, arhitekturama, platformama i procesima. Ali, tokom celog tog vremena, jedna stvar je ostala konstanta – relacijske baze podataka čuvaju podatke. Postojali su izazivači, od kojih su neki imali uspeha u nekim nišama, ali uopšte pitanje postavljanja podataka za arhitekte bilo je pitanje od koje relacijske baze podataka treba koristiti.

Postoji dosta vrijednosti u stabilnosti ove vladavine. Podaci organizacije trajaju mnogo duže od svojih programa (barem to je ono što ljudi govore – vidjeli smo mnogo veoma starih programa tamo). Važno je imati stabilno skladištenje podataka koji je dobro razumeo i dostupan sa mnogih platformi za programiranje aplikacija.

Međutim, sada postoji novi izazivač na boku pod konfrontacijskom oznakom NoSQL-a. Rođen je iz potrebe da se nosi sa većim obimom podataka koji je primorao temeljni pomak u izgradnju velikih hardverskih platformi kroz klastere robnih servera. Ova potreba takođe je podstakla dugotrajnu zabrinutost zbog teškoća u pravljenju aplikacionog koda sa modelom relacionih podataka.

Izraz “NoSQL” je veoma loše definisan. Obično se primenjuje na brojne nedavne baze podataka kao što su Kasandra, Mongo, Neo4J i Riak. Prihvataju šematski podaci, pokreću na klasterima i imaju mogućnost da isključe tradicionalnu konzistentnost za druga korisna svojstva. Zagovornici NoSQL baza podataka tvrde da mogu izgraditi sisteme koji su više performanse, skali mnogo bolje i lakše se programiraju.

Da li je ovo prvi udarac na smrtnu kaznu za relacijske baze podataka, ili još jedan pretendent na prestolu? Naš odgovor na to je “ni”. Relacione baze podataka su moćno sredstvo koje očekujemo da koristimo još mnogo decenija, ali mi vidimo duboku promjenu u onim relacijskim bazama podataka koja neće biti jedine baze podataka u upotrebi. Naš stav je da ulazimo u svet Poliglota Persistencije gde preduzeća, pa čak i pojedinačne aplikacije, koriste više tehnologija za upravljanje podacima. Kao rezultat toga, arhitekti će morati da budu upoznati sa ovim tehnologijama i da mogu da procene koje će one koristiti za različite potrebe. Da nismo razmišljali o tome, mi ne bi potrošili vrijeme i trud u pisanju ove knjige.

Ova knjiga traži da vam dade dovoljno informacija da biste odgovorili na pitanje da li su bazne baze podataka NoSQL vredne ozbiljnog razmatranja za vaše buduće projekte. Svaki projekat je drugačiji, i ne postoji način na koji možemo napisati jednostavno rešenje za odabir prave memorije podataka. Umesto toga, ono što pokušavamo ovde je da vam obezbedimo dovoljno iskustva o tome kako funkcionišu NoSQL baze podataka, tako da možete sami da pravite te procene bez potrebe da koristite celu mrežu. Namerno smo napravili ovu malu knjigu (samo 152 stranice), tako da možete vrlo brzo dobiti ovaj pregled. On ne odgovara na vaša pitanja definitivno, ali bi trebalo da umanji opseg opcija koje morate razmotriti i pomoći vam da razumete koja pitanja treba da postavite.

Napomene za kupovinu mojih knjiga

Errata

Nagrade

Dr Dobbs: Jolt Finalist (2013)

Prevodi: portugalski

Dodatna literatura

NoSQL vodič

Moja vodična stranica na NoSQL, gde sam izvlačio materijal na ovoj stranici (i srodnim materijalima) na NoSQL.

Ključne tačke

Jedna od karakteristika našeg dizajna za NoSQL Distilled je da većina poglavlja završava sa odeljkom ključnih tačaka – kratkih metaka koji sumiraju sadržaj poglavlja. Ova veb stranica prikuplja ove ključne tačke zajedno – djelujući kao brzi osvežitelj za one koji imaju knjigu, kao i indikaciju sadržaja knjige za one koji razmišljaju da ga kupe.

Pramodova početna stranica

Veb stranica Pramod Sadalage.

 

 

 

Leave a Reply