Lazarus / Delphi / Tutoriali za programiranje

Original: http://sheepdogguides.com/tut.htm 

Tražite pomoć kako da uradite određene stvari u Delphiju, Pascalu ili Lazaru? Imate pravo mesto! Slobodno koristite ove tutorijale u programskim kursevima, ali bi se iskoristio kredit izvora. Govoreći o tome … sledeće je bila velika pomoć vlastitom programiranju: “Borland Delphi Hov-To”, iz Vaite grupe, Frerking, Vallace i Nidderi, ISBN 1-57169-019-0. Njegov pristup odgovara mojim potrebama i pomogao je da inspirišu oblik ovih tutorijala: većina su autentična objašnjenja kako da se postigne određeni zadatak, ili koriste određenu komponentu jezika.

Prvo uhvatite svog Lazara … ili Delphi! Sada volim Lazara, jer je besplatan i stvara aplikacije za više platformi. Još uvek moram da se susretnem sa nečim što Lazarus ne može da uradi to što bi Delphi mogao. Lazarus je moj glavni programski jezik od jula 2011. Dobijanje kopije Delphi-a nije tako jednostavno kao što je to nekad bilo, ali se nadam da ćete i dalje to da uradite, ako želite da istražite alternativu Lazaru.

Lazarus – Sve što sada koristim, izuzev za održavanje legendarnih aplikacija

Lazarus je poput starijeg, komercijalnog RADa, Delphi. Možete raditi u Vindovs-u, na Linuk-u ili Mac OS-u. Možete da sastavite svoj kod za kreiranje aplikacija za Vindovs, Linuk ili Mac. I da, generalno, možete prodati kod koji je stvoren tako. (Pogledajte Lazarus sajt za “fino štampanje” o tome.)

Već nekoliko godina, sav moj novi posao je uradjen sa Lazarusom. Mnoge od stvari koje su objašnjene na mojim Delphijevim stranicama “raditi” pod Lazarusom. Osim toga, imam i neke Lazarusove tutorijale za vas. (Oni su nastali nakon što sam se preselio iz Delphija. Nisam napisao novi Dlephi tutorial već neko vreme. (Ali ja sam i dalje “maintian” starih)

Počeo sam raditi detaljno na mojim Delphijevim tutorijalima, pripisujući ih indikacijama bilo čega što u Lazarusu nije isto. Ako pokušavate da uradite Lazarus sa jednim od mojih Delphi tutorijala, i to ne ide dobro, molim vas da pišete i kažete mi sa kojim tutorijalom radite …. Pomeriću ga “dodajte komentare na ovaj ” lista! Takođe sam započeo neke Lazarus specifične tutoriale.

Brover-friendli veb-stranice

Ja želim da moje stranice budu pregledne. Napravite prozor svog pretraživača onoliko koliko želite. Tekst će se dobro slivati. Lakše je čitati u uskom prozoru … a ostatak ekrana će biti slobodan za vaš posao Delphi ili Lazarus! Držite kontrolni taster (“ctrl”) i pritisnite znak plus, znak minus ili nula da biste promenili veličinu teksta u Firefoku i drugim dobrim pregledačima. Ovaj i još jedan dobar nagoveštaj objašnjeni su na stranici za pretraživanje Pover Pover-a!

Na dnu stranice ima još beležaka o ostalim ponudama, mojoj uređivačkoj filozofiji, dugmetu za e-poštu i pretraživaču koji vam pomaže da pronađete stvari na mom sajtu.

Za malo zabave, pogledajte moju demonstraciju Pisanje Delphi aplikacija sa ništa više nego Open Office!

Oprostite malo drhtanje? Nadam se, za Lazarus, Delphi ili Pascal tutoriale. Pre nego što pređete na njih, pozivam vas da uzmete u obzir neke stranice koje sam napravio u pokušaju da vas uverim da je besplatna, višestruka baza podataka ugrađena u Open Office, nazvanu “Baza” ili “ooBase”, vredna vašeg razmatranja.

Takođe pogledajte: Delphi kurs:

Uz moje dugogodišnje Tutoriale Delphi (Sadržaj slijedi), imam niz eseja koji će vam pomoći da postanete dobar programator Delphi ako odvojite vrijeme da biste se probili kroz njih. Tutoriali se mogu rešiti u bilo kom nizu koji vam odgovara. Eseji Delphi kursa su najkorisniji ako se čitaju u nizu. Sadržaj Delphi kursa

 

Sadržaj, Delphi i Pascal Tutorials:

Delphi …..

Level Zero:

Pascal course: Ako niste samo novi u Delphi-u, već i novi u programiranju, možda ćete prvo malo malo naučiti Pascala! Postoji besplatan proizvod, Paskalit, koji možete koristiti za to. Ono što ćete naučiti sa tim će sve doprineti da lako pristupite Delphi-u. Rad sa Pascalom prvo vam omogućava da savladate neku grupu problema (koja će biti važna i za programiranje Delphi-ja) prije nego što se suočite sa njima i nekim problemima koji su uključeni u bilo koji Vindovs jezik. Stranica o mom kursu takođe vam govori kako (6/2007) dobiti odličan Borland Turbo Pascal, koji će odgovarati nekim potrebama.

Hoćeš malo zabave? Ako imate odličnu, besplatnu Open Office instaliranu na vašoj Vindovs ili Linuk mašini, možete pisati aplikacije slične mnogim aplikacijama u ovom uputstvu! Ja sam napravio mali demo, koji se sastoji od jednog “dokumenta” za vordprocessor Open Office-a, ooVrite. Ako imate otvorenu kancelariju na vašoj mašini i preuzmete moju demonstraciju, videćete “stranicu” “vordprocessor” materijala pomoću dugmeta, okvira za uređivanje, dve okruženja za spin i nekoliko naljepnica za izlaz. Videćete tekstualnu manipulaciju, okvir za poruke i aritmetiku. Skoro kao nešto napravljeno sa Delphijem! Zabavno! (Detalji o tome kako su napravljene kontrole “živi” takođe su date.) (Demo je napisan za OO verziju 2. Verujem da su iste stvari bile moguće u verziji 1.)

Nivo 1 Tutoriali:

Prva klasa počinje ovde: Ali nemojte se iznenaditi što ste se našli na Lazarusovom tutorijalu! Na ovom nivou, Delphi i Lazarus se gotovo ne razlikuju. Ovaj Lazarus tutorijal napisan je u julu 2011. godine, dugo nakon što je moj Delphi tutorijal sajt bio zreo. Delphi “Počni ovde” je napisan pre nego što sam znao šta znam sada!
Nastavite ovde Ali, opet, nemojte se iznenaditi što ste se našli na Lazarusovom tutorijalu! Kao što je slučaj sa prethodnim tutorialom, ovaj Lazarus tutorijal napisan je u julu 2011. godine, dugo nakon što je moj sajt Delphi tutorijala bio zreo. Delphi početni vodiči su napisani pre nego što sam znao šta znam sada!
(Trenutno postoje i neke stvari nivoa 1 u tutorijalu nivoa 2 pod nazivom ‘Dodavanje stvari jedinici’)
Druga klasa “Počni ovde” Ovo zahteva kompletan početnik kroz prvi projekat, pokriva tačke koji se odnose na bilo koji projekat i pokriva neke tačke o konvencijama koje se koriste u drugim tutorijalima.
Cela slika Pregled delova bilo kog Delphi projekta. Ovo je više “filozofski”, manje “kako”, nego većina mojih tutoriala.
Subroutines: Procedures and Functions. Osnovni građevinski blokovi. Ovo je važan tutorijal, i napisan je u maju 2007, kada prođem neke greške prisutne u ranijim tutorijalima!
Učiniti to funkcionirati: Saveti i saveti o otklanjanju grešaka. Takođe više “filozofski”, manje “kako”, nego većina mojih tutorijala. (Pogledajte i informacije o otklanjanju Pascala u odeljku Pascal u nastavku.)
Uređivanje kutije OnChange događaj: Nemojte biti uznemireni ako koristite ovu vezu i pronađite se u Lazarus-zemlji. Osim ako se ne varam mnogo, ono što vidite u tutorijalu će raditi isto tako iu Delphiju, i pomoći će vam da razumijete događaje i rukovanje događajima.

Level 2 Tutoriali:

Kako … Napraviti ‘zvučni signal’ ili drugi zvuk.
Kako ….. Zaključajte monitor tako što ćete ga isključiti.
Kako … Reagirati na akcije korisnika miša.

____________________________________
SPECIJALNO! >>> Pročitajte ovo kada ste postali zadovoljni radom Delphi-a, barem za proizvodnju malih stvari. To je tutorijal koji objašnjava način da ostanete zaduženi za aplikaciju koju razvijate. Predstavlja “grafikone protoka” za okruženja koja su usmjerena na događaj: Državni dijagrami. Ima sourcecode. Omogućava važne opšte vještine koje će vam omogućiti napredak u stvaranju stvari po dizajnu umjesto “poke i nadu”. Te veštine omogućavaju vam da završite veće, pouzdane projekte. Usput, razvijena je aplikacija za vežbe i vežbe koja se lako može proširiti u nešto korisno.
___________________________________

A sada “obični” tutorijali 2. nivoa ….

Probajte ovaj … Napisao sam ovo u maju 2011 … nakon MANI godina korišćenja Delphija i pisanja ovih tutorijala. Da li su moja rana uputstva “savršena”? Ne! I ja ću jednog dana pokušati da ih izmenim, očistim delove stvari koje sam kasnije naučio nisu tako pametni. Ovaj tutorial vam govori kako da uradite nešto … doći ću do toga … ali takođe ima i neke važne opšte savete o korišćenju Delphi-a, kao io programiranju uopšte. Predmet tutorijala je stvaranje male aplikacije koja predstavlja slučajno odabrane citate iz tekstualne datoteke citata. Tutorial dolazi sa punim izvornim kodom, kopijom završene .eke datoteke, pa čak i sa uzorkom skupa citata za korištenje. (Ovo su u .zip arhivi, a link za preuzimanje je u tutorialu.)
Održavanje zadovoljstva korisnika … Kako vaš program može utvrditi želje vašeg korisnika (Pt 1. Vidite i Pt 2, u nivou 3). Ovaj tutorial dolazi “preporučeno”: molim vas, proverite, čak iako određivanje želje korisnika nije bila glavna stvar koju ste tražili?
Meni, stranica “O” i opcija Kuit u meniju … Kako ih dodati u projekat.
Upravljanje datotekama podataka … čitanje / pisanje datoteka sa podacima sourcecode. Prvi deo. Kada ste zadovoljni sa materijalom u ovom tutorijalu, postoji njegov proširenje na 3. nivou. Atipical of tutorials ovdje u tome što se naginje na diskusiju o gotovom proizvodu više nego što vam pokazuje konstrukciju odozgo.
Rukovanje datotekama … Kako čitati podatke iz datoteka na disku i pisati na takve datoteke. (Dugačak tutorial)
Ponovno korišćenje projekta … Kratak vodič za izgradnju novog projekta iz ranijeg, sličnog, jednog.
Dodavanje stvari jedinici … Gde stavljate stvari. Stvari koje su važne. Pitanja o obimu.
Ovaj tutorijal je pun Good Stuff … ali vrlo neuredan, loše organizovan u ovom trenutku. Pokušat ću to razriješiti, ali za sada: upozoreni ste!
Sintaksna notacija … kako pročitati važne stvari.

Više ćete naučiti iz Borlandovih datoteka “Pomoć”, nakon što savladate informacije u ovom priručniku.
Državni dijagrami … Preporučujem vam da pročitate ovu kratku općenitu napomenu o korištenju državnih dijagrama. Oni vam pomažu da zadržite jasnu ideju o tome šta pokušavate da napravite. Dijagrami toka su dobri za male “uglove” vašeg projekta, ali pošto su Vindovs (i Linuk) događaji, dijagrami toka su ograničeni u njihovoj korisnosti za upravljanje celokupnom slikom.
Potpuni primer … Ovo je napisano u maju 2007, i poliran je od nekih od ovih tutoriala. Odlazi na spor poćetak, ali kada je u toku, potrebno je brzo kroz kreiranje nesto vece od tipicne aplikacije drugog nivoa. Ono što čini nije glavna stvar … Glavna tačka je kako je aplikacija izgrađena, od praznih formi, razmišljanja do završne kreacije. Aplikacija manipuliše karakternim nizovima.
Parametri komandne linije … POGLEDAJTE ovo … to je prilično kratko. Prikazaće vam se način da se postignu neke od prednosti .ini datoteka i registra … bez pretpostavke da pišete stvari na sistem vašeg kupca.
Koristeći TTimer komponentu … Ovo ne samo da počinje da koristi važnu komponentu, već i da vam pomogne da proširite svoje veštine za rad sa prirodnim okruženjem događaja koji je vodio Vindovs. Ovaj vodič je u velikoj mjeri uređen 5/07 i a) polirani i b) pokriva neke bitne aspekte pisanja programa Delphi. Nije lako ili kratko, ali se veoma preporučuje ako ste spremni da se trudite da ostvarite napredak! Ne radi se samo o Timer komponentama.
Primer: Vežbanje veština čitanja … Ovo dolazi sa potpunom sourcode da biste se uverili. Ona ilustruje korišćenje događaja OnChange polja za uređivanje da bi odgovorio na korisnički unos. Takođe koristi tajmer da prikaže listu reči na ekranu za vremenski ograničenu mogućnost čitanja. Korišćenje jednostavnog Pokušaj … Osim blokova takođe je prikazano, pri rukovanju sa izuzetkom EConvertError-a.
Principi programiranja i Scrollbars, GetTickCount, itd ... Ovo takođe dolazi sa kompletnom sourcecode za vas da pišete. Prikazuje ScrollBars u akciji, ali takođe “uklanja” da pokrije više opštih tačaka, kao što su deklaracije procedura za gneženje (ili funkciju), koristeći TabOrder i podešavanje omogućuje. Korisni GetTickCount takođe pominje.
Koristite događaje, Luke … Ovaj tutorijal je započeo kao uvod u mrežne stringove i upoznaje ih. Međutim, dok sam radio na tome, “otkrio” više nego što sam znao o korišćenju operativnog sistema koji je pokrenuo događaj. Uputstvo takođe ilustruje dobro dobar postepeni razvoj. Preporučuje se svima, a ne samo onima koji traže pomoć sa mrežnim mrežama. Ne strašno dugo. Takođe vodi do još važnijeg tutorijala 3. nivoa.

Nivo 3 Tutoriali:

Sasvim nekoliko stvari koje su dodeljene ovom nivou nisu složene, ali su ipak ovde stavljene jer nisu bile neophodne za programiranje Delphi uopšte. Neki drugi su takođe prilično jednostavni, ali dolaze bez mnogo podrške materijala za tutorijale.

Dobijanje aplikacije za automatsko kopiranje teksta u sistemsku klipbordu ili stavljanje stvari u vašu aplikaciju iz klipborda: neobično kratak vodič … ali “to radi ono što piše na kalaj”, a tehnike su korisne. Ovo je na nivou 3 samo zato što te tehnike nisu široko važne, a takođe je napisan i tutorijal za čitaoce koji nisu novi u Delphi-u. Tutorial je zapravo iz moje kolekcije Lazarus tutorijala, ali verujem da sve u njemu funkcioniše na isti način u Delphiju … ali moram priznati da nisam to testirao! Napišite i požalite ako grešim; Sačuvaj sledeću osobu kaskad?

Koristeći Ini datoteke, štampač, kako događaji pomažu, proveru podataka o proveri i razne “osnove” Neobičan tutorial. Veliku (stvarnu) “stvarnu” aplikaciju koju sam napisao jer mi je to bilo potrebno, ne zato što je bilo korisno za ilustraciju neke programske veštine. Tutorial ima mnogo više u tome nego neki, sa mnogo manje objašnjenja. Skoro nijedan od uobičajenih opisa razvoja odozdo prema gore, na primjer.
Takođe, to je prvi! Reč je o programu napisanom pomoću Lazara! Mislim da se sve u tutorijalu jednako dobro primenjuje na Delphi rad. Ranije (prije septembra 2012), uradio sam nekoliko konverzija Tutoriala Delphi kako bi ih “radili” sa Lazarusom. (Po pravilu nije potrebno mnogo “pretvaranje”). Ovde je po prvi put program koji je kreiran korišćenjem Lazarus-a, ali koji ima lekcije za programera Delphi.
Prenošenje podataka u i iz podprograma. Spoljne jedinice. Korišćenje korisničkih zapisa, da “upakuje” brojne vrednosti u jednu “parcelu”. Uz ekstenziju o tome kako se kod može staviti u samostalne spoljne jedinice, za ponovnu upotrebu između više projekata. (Ne … ne mislim da pravim komponentu … nešto jednostavnije, sa manje posledica. Napisano u maju 2011. godine, i sažetije, mnogo vrednije od mnogih, ako vam trebaju objašnjene veštine. Vi “možete bez posla” ali .. ako počnete da koristite objašnjene tehnike, vaše programiranje može postati robusnije i brže možete završiti projekte.

Vosak, vosak … Jednostavna aplikacija, sourcecode. Ne čini ništa užasno pametno, ali ilustruje koliko je jednostavna i “čista” aplikacija. Ova aplikacija je sagrađena za stvarnu potrebu stvarnog sveta, vezanu za moje učešće u projektu brokering podataka “internet stvari”. Ali ima druge aplikacije i stvari koje će naučiti čak i korisnike koji nisu Pachube. Napisano u januaru 2011. godine, i vredi barem prozora, ako ja tako kažem!
Ovaj jedan >>> * * Pozdravljam vas! … ne samo za informacije o višestrukim oblicima, pametnom korišćenju događaja za pokretanje promena stanja, kao i informacija o donošenju kontrola parametrima, ali i zato što je napisan dugo nakon većine materijala na sajtu, i pokriva opšte tačke koje bi trebalo da vam pomognu da uradite bolji posao pisanja aplikacija. (Objavljeno 9/06).
Zadržavanje korisnika zadovoljno … Kako vaš program može utvrditi želje vašeg korisnika (Pt 2. Vidite i Pt 1, u nivou 2).
Pomoći datoteke … stvarajući vezu između njih i vašeg programa. (Kratak vodič). (Ja koristim HelpScribble za kreiranje mojih .hlp i .chm datoteka. Imam i stranicu koja obrađuje kreiranje helpfile-a.)
Kreiranje niza Edit Bok-a … trikovi objašnjeni ovdje bi radili i sa drugim komponentama.
Stvaranje nečega što će koristiti mnoge programe … Pokazuje vam kako ponovo koristiti kod. Napišite nešto jednom, koristite ga u mnogim aplikacijama. Uputstvo vas ne vodi do registracije jedinice tako da postane deo Delphi komponentne palete, ali vam pokazuje kako napraviti nešto što može optimizirati razvoj većeg broja programa koji svi trebaju zajednički element, Na primer, polje za poruke sa informacijama o autorskim pravima i verzijama. Postoji još jedan tutorijal o ovoj važnoj temi u četvrtom nivou, gde se koriste neke dodatne funkcije koje obezbeđuje Delphi.
Alternativno “stvaranje nečega što će se koristiti od mnogih programa” … ^^ Vidi i prethodni tutorial ^^. Ovaj “alternativni” je stari tutorial, koji nije predstavljen kao noviji (post oko 1/04). Međutim, opisuje stvaranje tabele visoke ocene. Pokušajte da ignorišete elemente koji “koriste mnoge programe” … oni su bolje objašnjeni u prethodnom tutorijalu, ali ako je tabela visokih rezultata ono što vam treba, ovo je vaš tutorial!
Ipak još jedan tutorijal za obradu podataka Postoji dosta na ovoj stranici! Ovaj je vrlo koncizan i noviji od većine, napisan je u julu 2011. godine. On koristi memorije. Jedan drži datoteku koja je programirana masažom, jedan kao bafer za izgradnju rezultata. Takođe ide u upotrebu OpenDialog i SaveDialog … umm … dijaloga! Uputstvo se takođe može koristiti kao korisna ljuska da razbije pozadinu pisanja mnogih aplikacija za manipulaciju fajlovima. Kod je prilično “uredan”, vredan brze skimbe za neke druge “trikove” koje se koriste na putu.

Rukovanje datotekama podataka i pomoću dijaloga Čitanje i pisanje podataka u / iz datoteka. Drugi deo, iako možete početi ovdje. (Počnite ovde ako je materijal na dijalozima vaš jedini interes.) Prvi deo je na nivou 3. Objašnjene su komponente Delphi OpenDialog i SaveDialog. (Oni su dobre vesti, a ne suviše teško.) Takođe su obuhvaćeni: kreiranje sopstvenih dijaloga. Izvorni kod dostupan za preuzimanje. Atipical of tutorials ovdje u tome što se naginje na diskusiju o gotovom proizvodu više nego što vam pokazuje izgradnju od početka.
Kviz program … Prikazuje razne stvari, koristi TMemo objekat, pokazuje kako da implementirate “Želite li sačuvati podatke pre nego što izađete?” Kviz program pamti prošlost performansi korisnika, na pitanje na nivou pitanja. Izvorni kod dostupan za preuzimanje.
Program unosa podataka ... verovatno, sam po sebi, bez koristi za vas. Ali ilustruje neke korisne trikove, može vam pomoći da poboljšate razumevanje mogućnosti koje stvara okruženje koje pokreće događaj. Izvorni kod dostupan za preuzimanje.
Početak igre sa tutorima za kucanje … Nedostaje trenutno. Prikazuje razvoj aplikacije.
Kako pristupiti datotekama baze podataka … Izuzetno je lako napisati program u Delphi-u koji vam omogućava da pregledate i uređujete datoteke koje se dele sa Paradok-om, dBase-om, Access-om i sl. Saznajte kako ovde!
Igranje VAV datoteka sa MediaPlaier-om … Bilo da želite da vaš program kaže “Imate novu poštu …”, ili je samo potreban superiorni “Zapp!” Zvuk, evo kako. I ono što ovde naučite verovatno radi za igranje i drugih medija.
Čitajući džojstik … to radite u Delphiju 2 i novijim. Revidirana i proširena 4. maja. Kao ilustracija stvoren je program štoperica. Pogledajte i taster za džojstik nivoa 4. Sourcecode isporučuje se.
Rasprostranjen je kontrolni program … Analiziran je program sa poljem za potvrđivanje i boolean promenljivima koji rade zajedno. Dostupno je preuzimanje sourcode.
Korišćenje DLL-ova. Uvod … Kako koristiti funkcije i procedure od nekog drugog biblioteke dinamičkih veza (DLL). Jedan je obezbeđen. Postoji i opcionalni drugi odeljak o tome kako napisati svoj DLL. Tutorijal se isporučuje sourcecode, a prethodno napisani DLL za upotrebu dok naučite. Pogledajte i moj tutorijal za nivo 4 ako želite više o DLL-ima.
Štampanje – linija u isto vreme … ovaj tutorijal prikazuje kako da pošaljete tekst štampaču liniju u isto vreme. Nema složenih pojmova, ali potreba nije univerzalna, a pomoć je minimalna .–>
Program traženja riječi … Neće vam biti potreban program, ali možda će neke od tehnika koje se koriste za njegovo popunjavanje biti od interesa! Sourcecode i .eke su obezbeđeni. Malo držanje ruku o tome kako napraviti Delphi rad, samo komentare na i u gotovom proizvodu.
Izaberi ćeliju, svaku ćeliju … Navodno, ovaj tutorijal govori o korišćenju koda za izbor ćelije mrežne mreže u toku rada. Usput, pojavljuje se neki općenito važan materijal vezan za korištenje referenci na Delphi kreirane objekte, npr. objekat u “pošiljaocu” koji proizilazi iz Delphija stvorio je rukovaoce događaja.

Crtanje ili gledanje slika / grafike, ETCETERA: Samo da vam pomognem da pronađete stvari, grupišću (*) sledeća tri tutorijala za treći nivo. Dok deo svakog od njih je u vezi sa crtanjem slika, grafičkom delfijom, gotovo svi pokrivaju druge teme, tačke, probleme na putu ….
Uvod u grafiku … MoveTo (100,10); DravTo (300,300); dovoljno je jednostavno … Veza na početku ovog pasusa će vas odvesti u Lazarus tutorijal koji sam napisao za Božić u 2013. godini. To vam govori većinu onoga što je u sledećem, starijem tutorijalu, verovatno bolje. Sadrži napomene o veoma malim razlikama u onome što radite u Delphi vsemu što radite u Lazarusu. Probaj prvo. Ako vam ne kaže šta vam treba, pokušajte …
* Uvod u grafiku … MoveTo (100,10); DravTo (300,300); čini se dovoljno jednostavno … ali nije dovoljno napraviti liniju koja će i dalje biti tamo nakon što se minimizirate, a zatim vratite prozor. (Pogledajte prethodni unos u ovoj sadašnjoj tabli sada.) Veza u paragrafu koji čitate takođe govori o tome kako kreirati uporne grafike i (!) Kratko govori o učitavanju bitnih mapa.
* Još jedan tutorijal za crtanje, sa dodatnim bitovima! … Ovo je jedan od mojih pažljivije uradjenih tutorijala. Završen je u maju 2007, kada sam ih već neko vrijeme pisao. Proširuje rad u prethodnom tutorijalu (“Uvod u grafiku”) i takođe vam pokazuje malo o izgradnji lako izmenjenih programa. Grafički proizveden je samo prilično zabavna poker zabava kod ljudi koji misle da DRM pristupni kod može biti tajna. Postoji i malo različitih baza. (“Hek”, itd.)
* Slike i pristup datoteka … Prikazujte slike .bmp na vašem formularu. Pristupite svim datotekama u datom folderu na vašem disku, koristeći ga kao osnovu za vežbu “Možete li prepoznati …”. Uputstvo ima grube ivice, ali puna izvorna lista datog radnog programa. (Delphi verzije 4 i 7, bar vam omogućavaju prikazivanje JPEG-a. Ne znam koja je verzija Delphija došla sa ovom funkcijom … pošaljite mi e-mail ako znate? … i tražim besplatnu verziju komponenta sa sourcecode (ili iz renomiranog izvora, kao sourceforge ili Tucovs) za komponentu koja dozvoljava prikazivanje JPEG-ova u Delphi 2 aplikacijama … opet, molimo vas pošaljite e-poštu ako možete pomoći? Povezana misao: Delphi 4 (standard) može biti instaliran na računaru sa samo serijskim brojem i kodom za autorizaciju. Ne treba vam “dozvola” Borland-a (ili druge korporacije … npr. Microsoft (!)) servera. Da li zaista mislite da će g. pustite da zauvek igrate sa svim alatima koje su nedavno objavili “besplatno” (pre-5/07) I da li će druge korporacije uvek biti tamo da ponovo uključe stvari koje prelazite na nove računare? Dajte mi proizvode koje mogu da instaliram Veb-less, svaki put!
* Grafikoni za matematiku … Ovo dolazi sa sourcode i kompajliranim eke. To je više nego uobičajena tutorijala zato što vas vodi kroz razvoj stvarne, korisne aplikacije. Ne postoje naročito teški pojmovi, osim, ​​možda, iz upotrebe jedne potprograma da bi se OnChange upravljalo za nekoliko uredjaja.

Da napišete skrinsejver: Skrinsejver se ne razlikuje mnogo od bilo koje druge Vindovs aplikacije. Mark R Džonson je pripremio odličnu diskusiju u istom stilu kao i moje tutoriale i ne vidim razloga da ponovo izmislim taj točak. (Čak je i učinio izvorni kod dostupan.) Ovo sam stavio na treći nivo zbog nekih čudnih kvota i ciljeva kojima se morate obratiti. Ono što imate sa svojim snopom može biti vrlo jednostavno.

Ako, inače, samo tražite program za snimanje ekrana, da biste prikazali svoje fotografije, napravio sam uporedni pregled nekih stvari … mnogih besplatnih .. koje mogu biti od interesa.

Moja usluga, molim? Ako znate za dobar Vindovs screensaver koji zadovoljava sledeće, molim vas javite mi? (Potreban mi je samo .eke, a ne izvorni kod.)
Sharevare, registracija manja od 20 dolara.
Prikazuje rotirajuću kocku.
Slike na licu kocke definisane korisnicima … nadamo se da će
Neki VERI SIMPLE sredstva. Najbolje od svega: Screensaver samo
Koristi šest slika na poznatoj lokaciji. U mom savršenom
Svet, promena sadržaja jedne od datoteka bi
Promenite sliku na kocki. Ne smeta mi biti
Ograničeno na imena fiksnih slika.
Adresa e-pošte urednika. Prijedlozi dobrodošli!
Zahvaljujem se ljubaznom čitaocu koji me je upozorio na Ksara-ov rotirajuće kocke. Već nekoliko meseci radi na mojoj mašini bez problema. Čak se i meni upoznaje sa mojim “Promeni prikaz promenom sadržaja datoteke”, mislim. To senkuje lica dok se okreću … verovatno suštinski “ulov” za postizanje najboljeg efekta. Info i program na Ksara-ovoj lokaciji.

Nivo 4 Tutoriali:

Najveći i najbolji za datum: Povezivanje više uređaja Arduino “master / slave” setup: Sa programom koji se pokreće na “master” računaru, Arduino “slave” sa LED i “doorbell” prekidačem mogu biti “pokretani” / nadgledani. Prozor na ekranu računara vam od trenutka do trenutka govori da li je pritisnuto “zvono vrata” spojeno na Arduino, a tu su i dva tastera: “Uključi LED diode”, “Isključi LED OFF”. Sa klikom miša na glavu, računar, LED na Arduinu se može uključiti ili isključiti. Dva su povezana jednostavnom serijskom vezom. Ne trebate NEĆE Delphi koristiti materijal u tutorijalu, iako je deo njegovog računara uklesan u Delphi terminima.

Korišćenje serijskog porta … Prvi deo: Slanje poruka sa računara preko serijske veze, npr. RS-232 … ali samo u jednom pravcu.

Korišćenje serijskog porta … Drugi deo: dvosmerna komunikacija, slanje poruka bilo kojim putem između dva uređaja povezana serijskim kablom ili virtuelnom serijskom vezom. Ovo ima elemente za Hiperterminal klon. (Pogledajte “PuTTI” (koristite Google) ako želite završenu “Hiperterminal”.)

Korišćenje serijskog porta … Klon hipertermina: Nije tako dobar kao Hiperterminal ili PuTTI … Samo ih pominjem da bih vam predstavio šta program radi. Ona šalje iz beleške, karaktera po karakteru, brže kao što ih unosite i prima podatke preko serijskog toka i prenose stvari u belešku. Ovaj tutorijal je trenutno naročito surovo, ali vam nudi puno koda. Program se diskutuje na kraju transformisao u “Najveći i najbolji”, gore opisan.

STOP PRESS !!! Posle MANJIH godina nastojanja, na kraju sam sisao osnovne podvige za Hiperterminal klon. Program, sourcecode i kompilirani eke su vam dostupni u “Korišćenje serijskog porta, deo 2” (gore). Ako radite sa uređajima za povezivanje sa serijskim vezama, takođe ćete moći da pronađete moju Arduino Serial Comms stranicu.

Mehanizam “pokušaj … izuzev …” za zarobljavanje grešaka Ovo je jedna od stvari koje vam “ne treba” … ali je vrlo korisno kada ga ovladate. I to vam daje način da kontrolišete šta se dešava kada, na primjer, vaša aplikacija dođe do greške u provjeri opsega. Ovaj esej takođe ide u nekoliko pitanja dobre prakse programiranja. Nije, alas možda, samo “reci vam odgovor”. Prvi nacrt Jula 2011, kada sam koristio Delphi i napisao ove tutoriale više od jedne decenije.

Pristup hardveru Port … ovaj tutorijal govori o besplatnom DLL-u za slanje poruka na i sa vašeg računara preko paralelnog ili serijskog porta. Ovaj vodič uključuje pomoć kako da je koristite. Možete da vozite elektroniku sopstvenog dizajna koja je priključena na vaš računar. Ako ste novi u DLL-u, postoji tutorijal nivoa 3 za DLL-ove za vas. Ako dodavanje sopstvene elektronike zvuči zanimljivo, posetite moju stranicu koristeći portove vašeg računara.

Prilagođavanje standardne kontrole … Ispunite tutorijal nivoa 3 ‘Kreiranje niza izmjena polja’ pre nego što pokušate ovu.

Modifikacija datoteke … Nije složeno, već je prezentovalo pretpostavku o nekoj tečnosti na delu učenika. Zamenjuje datoteku sa modifikovanom verzijom same. Prihvata originalnu datoteku.

Radni primer … Program za dekodiranje jednostavnih kodova za zamenu. Ovo se zasniva na prethodnom tutorijalu.

Navigacija pomoću prodavnice … Ponovno kreira delove Vindovs Ekplorer-a. Takođe ilustruje više prozora. Koristi FileListBok, DirectoriListBok i DriveComboBok.

Upotreba jedinica … Ovo je napisano u maju 2007, tako da ima neke prednosti u odnosu na starije tutorijale. Rešava se prilično složena tema, ali vrlo korisna: stavljanje podprograma u jedinice koje se mogu koristiti i ponovo koristiti. U ovom vodiču idemo dalje od ranije na istoj temi. Pohvalio … ako se osećate izazovom!

Color Graphics. Dinamička promena veličine … Kako nacrtati boju po vašem izboru. Kako napraviti stvari na obliku promijeniti veličinu ako se promeni veličina prozora.

HTML generator ... početak programa za generisanje onlajn foto albuma.

Ugao prikaza … mali krug sa strelicom u njoj. Strijela može pokazati bilo koji od 16 pravaca. Prvobitno razvijen kako bi pokazao pravac koji pokazuje vetar. Nema “ključnih” vještina u ovom priručniku … ali je to dobar, sa nekim lepim dijelovima elegancije u kodiranju. Ilustrirane su neke tehnike obrade posrednika. Takođe ilustruje upotrebu svojstva taga.

Još jedan primjeran primjer ... Ovo je veće i kreće se brže od nekih mojih tutoriala. Pokazuje kako sam izvadio podatke za određeni dan iz gomile datoteka, svaki od njih drži rekorde već nekoliko dana.

Vindovs poruke, džojstike i štoperica … Ovo pokriva nekoliko tema, uključujući odgovor na poruke koje se generišu na drugim mestima unutar računara, poruke iz Vindovs API-ja. Postoji jednostavniji način čitanja džojstika objašnjen u tutorijalu 3. nivoa. U pitanju je sourcode.

Kako osigurati da … samo jedan primjer prijave pokreće se u bilo kom trenutku. Koristi mutek.

Spoljne jedinice ... jednostavan način recikliranja koda koji ste napisali bez režijskih troškova prilagođenih komponenti.

DDE klijent … Ograničen uvod u prikupljanje podataka sa DDE servera, koristeći primjer 1-Vire / MicroLan.

Transformiranje žica ... Dve funkcije. Prvi uzima strune koji sadrže dvosmislene likove … kao “0”. Da li je to nula ili “oh” …. i pretvara ih u nizove bez dvosmislenih znakova. Drugi obrnuti proces. Korisno ako idete, na primjer, da date korisnicima registraciju ključnih nizova. Ovaj tutorijal takođe uvodi neke koncepte koji su u opštoj upotrebi za programera.

Nivo 5 Tutoriali:

Prvi koraci sa TCP / IP-om Postoji mnogo toga da se ovladate pre nego što budete stručnjak za preuzimanje stvari preko LAN-a ili preko Interneta, koristeći TCP / IP. Međutim, ako samo želite da preuzmete datoteku, bilo da je neki HTML, jpg ili neki podatak u datoteci na veb serveru, a možete prilagoditi nečiji drugi program, čak i ako ne razumete sve što to radi , Možda će vam trebati samo VinHTTP sa http://www.appcontrols.com/ i mali demo program koji dolazi uz njega. Dostupan je kao sharevare (pokušajte pre nego što kupite). Radi sa MANI Delphis-om, a možda i sa Lazarusom. Demo bi trebao biti dovoljan za vas da napišete program kako biste, na primer, preuzeli i čuvali slike iz IPCam-a. Kopija “bez sourcode” košta samo oko 18 dolara. Ako to ne odgovara vašim željama, probajte sledeći tutorijal …
Stariji “Početak sa TCP / IP-om” Postoji mnogo toga da se ovlada pre nego što uspijete da komunicirate između računara na LAN-u, a kamoli preko Interneta. Ovaj tutorial, koji dolazi sa potpunom sourcode, razmatra neke osnove. Usput, on kreira malu klijentsku aplikaciju. Krajem septembra 2011, to je možda moj najbolji tutorijum o TCP / IP problemima … Najbolji način da započnete.
Internet i dalje! Možete pisati aplikacije koje pristupaju stranicama preko LAN ili Interneta! Ovaj vodič vam daje ulazni put u svijet TCP / IP. Konkretno, on vam govori kako napraviti aplikaciju koja može pogledati, recimo, http://bbc.co.uk i prenijeti HTML sa tog sajta u TMemo komponentu unutar vaše aplikacije. To je težak deo! Ono što onda radite sa tim je na vama …. Verujem da vidite kako se mnoge mogućnosti otvaraju? (Pogledajte i sledeći tutorijal.
TCP / IP: Problem “blokiranja” Pre nego što se udaljavate ICS-om i TCP / IP programiranjem, čak i uz pomoć prethodnog tutorijala, morate započeti savladavanje veštine programiranja na način koji nije -blokiranje. Tvoja TCP / IP stvarno bi trebala biti učinjena kako bi omogućila asinhronu komunikaciju preko Interneta. Ovaj vodič pokušava da vam pomogne sa tim konceptima.
Mala adaptacija ICS demo U ovom tutorialu, blago prilagodimo osnovni demo iz kolekcije koja se isporučuje sa Internet Component Suite Francois Piette. Cilj je započeti razumevanje komponenti i TCP / IP programiranja. Adaptacija može biti manja, ali ako ste novi u TCP / IP, mislim da zaista treba da idete na ovaj tutorijal.

Sjedi u laktu … dok pišem program koji je veći od tipičnog Tutorial programa. Sourcode dostupne za preuzimanje. Ilustrira razvojni niz. Ilustrira određeno upravljanje datotekama i grafičko programiranje.
Loger temperature ... Logiranje i grafički podaci senzora temperature (i vlažnosti). Dolazi s sourcecode. Tutorial takođe obuhvata preuzimanje KSML-a sa vebserver-a, kako je napisano u vezi sa Pomejdon SNMP / KSML LAN / internetom “termometar” (iz grupe HV), ali se može revidirati kako bi pročitao drugi senzori. (Delphi 2, plus besplatna komponenta treće strane, ICS. Ovo je posao klijenta / servera.)
RS-232 comms (serijski i / o) … OBSOLETE: Postoji bolji tutorial (“… Prvi deo”) duž ovih linija iznad … ali ostavljam ovo ovdje kao sekundarni resurs za vas, ako Ne sviđa ti se drugi. Početak jednostavnog Hiperterminal-a. Može samo poslati do sada, ali ne zahteva nikakve komponente treće strane. (Delphi 2)
RS-232 komunikacije (serijski i / o) za uređaje za prijavljivanje podataka … OBSOLETE: Postoji bolje tutorial (“… drugi deo”) duž ovih linija iznad … ali ostavljam ovo ovde kao sekundarni resurs za tebe, ako ti se ne sviđa drugi. Jednostavan program za sličan Hiperterminal terminal, konfiguriran za interakciju sa bilo kojim od dva uređaja za prikupljanje podataka (Anderson TM # 128 / VeatherDuck). Može se prilagoditi drugim okruženjima. Program ima neke nedostatke, ali “radi”. Koristi freevare, sourcecode, komponentom TComPost iz Dirka Claessensa. (Delphi 2)
Diferencijalni termostat … Prilično “grubo” “tutorial”, jer sumnjam u ograničenu publiku … ali može biti korisno za neke! Dolazi s sourcecode. Pogledajte odeljak Temperature Logger, iznad, kako dobiti KSML iz vebservera … kod toga je bolje. Napisano u vezi sa Poseidon SNMP / KSML LAN / internetom “termometar” (iz grupe HV), ali se može revidirati kako bi pročitao drugi senzori. Koristi SNMP da uključi / isključi izlaz na uređaju koji se priključuje na LAN. (Delphi 2)

——————-

Moje uputstvo o programiranju za Dallas Semiconductor 1-Vire ™ čipove, kako se koristi na MicroLan ™, su ovde preseljene. Takođe održavam stranice koje uvode MicroLan i objašnjavaju hardver.

Pascal …….

(Ako ste zainteresovani da vidite veze sa radom drugog, obeležite ovu stranicu kako biste se vratili na njega i posetili moju stranicu sa vezama. Naravno, skoro sve što je neko ikada želeo da zna je već na Internetu u prof. Salmi’s superb FAKs …. ako ih možete naći !!! Ovi izvrsni resursi vredi tražiti 1/2009, oni su bili dostupni ovdje.Fetch tsfakp50.zip, unzip, pogledajte u TSFAKP.IDKS za tabelu FAK od sadržaj.

(Ovi često postavljana pitanja su se kretali! Bilo je na ftp://garbo.uvasa.fi/pc/link/tsfakp.zip, a zatim na ftp://garbo.uvasa.fi/pc/ts/tsfakp36.zip. Pokušavam da pretražim sa Google-om za “timo salmi pascal faks”. Zahvalan sam što nisu napisali Joe Smith!

Jednom sam morao da pitam “Ne znate kako da odštampate?” I rekao je “Vreme je da naučiš!” Nadam se da nemate problema sa arhivom .zip danas?

Ako ono što želite da znate nije odgovoreno na mojim stranicama (!), Onda biste mogli koristiti novinske grupe ili forume. Jedan način da pronađete grupu je Google-ova usluga za grupe.

Pascal Tutorials:

Paskal za one koji poznaju Basic … Neki zapažaju od mene za one koji poznaju Basic, a koji nisu učinili puno Pascala.

Učinite to funkcioniranje … Pomoć u debagovanju .. i na sprečavanju potrebe za njom .. Takođe korisno za programere Delphi.

Urednička filozofija

Ne volim ‘fanci’ veb stranice sa više brige za blistavi izgled nego za dobar sadržaj. Za lepu sliku mogu da idem u umetničku galeriju. Naravno, atraktivan sajt sa sadržajem zaslužuje pohvalu … sve dok to lepo lice ne košta vrijeme za preuzimanje. U svakom slučaju….

Pokušavam da predstavim ovaj materijal u formatu koji vam olakšava da ga koristite. Postoje dva aspekta: način na koji se razdvaja i način na koji je objavljen.

Način na koji je podeljen …

Pokušao sam da je podelim na delove veličine grize i da navedem koje su delove osnovne i od opšteg značaja, a koje se bave specifičnim pitanjima koja su takođe složena ili zahtevaju razumevanje više fundamentalnih pitanja. Drugim rečima, pokušavam da vam pokažem kako da hodam pre nego što brinem o trčanju. Tutorijali ‘Level 1’ pokrivaju osnove. Ako nemate iskustva, počnite sa prvim tutorijalima. Ako odlučite da se upišete na napredniji nivo, a stvari nisu jasne, možda bi bila ideja da se skeniraju teme iz nivoa 1, samo ako se upoznaju sa mojim načinom izražavanja koncepata. Pogledajte i razliku između Delphija i Pascala.

Način na koji je objavljen …

Ova arhiva tutorijala se prostire na neki način ka zoru interneta. Sada, većina nas ima Vord procesore sa mogućnošću korišćenja, a noviji tutorijali više koriste HTML kodove od starijih. Da li je to problem? Možete sačuvati stranice iz pretraživača i ponovo ih učitati u pretraživaču sa tvrdog diska kasnije, off-line. OpenOffice (odličan, BESPLATAN, poslovni paket za Vindovs i Linuk sa vvv.openoffice.org) uzima HTML u svom koraku. Sa VordPerfectom možete učitati .htm datoteku, izaberite sve, kopirati u klipbord, pokrenuti novi VordPerfect dokument, zatim staviti u tekst, uglavnom netaknut i očišćen od HTML-a.

Trebali biste biti u mogućnosti da čitate uputstva na mreži bez poteškoća. Međutim, TAKO, TAKO, MOGU lako pronaći ih za snimanje za off line, uključujući i uređivanje za svoje potrebe. Sledeće bi trebalo da rade. Predložio bih vam da kreirate fasciklu za tutorijale tako da možete zadržati moje filme bez rizika od sukoba:

 Imajte na umu da ako radite na on-line kopijama, propustićete kada postoje ažuriranja i revizije.

On-line, koristite svoj pregledač da biste pogledali tutorijal koji želite da snimite.

Koristite File | Sačuvaj kao … da biste sačuvali veb stranicu na vašem disku. U ovom trenutku možete se odjaviti ili posetiti druge stranice, možda ih i spasiti.

Kada se odjavite, samo koristite datoteku pregledača! Stavite komandu da biste pogledali materijal. Ako želite da uredite datoteke, pokušajte da koristite svoj uobičajeni vordprocessor. Ako to ne uspe, započnite Notepad (ili Vordpad, ili bilo šta drugo, ali onda ste sami <g>). Učitajte datoteku koju ste sačuvali. Uključite reči. (Notepad: Uredi | Riječ za obradu teksta.)

Snip off html header and footer. Ponovo sačuvajte dokument, menjajući ekstenziju na .tkt ili .doc U zavisnosti od tutorijala, u telu teksta će biti više ili manje HTML koda. Sa srećom, tvoj vordprocessor će se nositi sa ovim. Dajte OpenOfficeu probajte ako ne! U suprotnom možete koristiti globalno pretraživanje i zameniti da biste brzo uklonili većinu oznaka.

________

Ovo izgleda kao mesto za utikač za Tektpad. To je mnogo više od Notepada, a ne sve što je “vordprocessor” … već ima osobine koje ćete uskoro doći u ljubav, ako radite mnogo sa tekstualnim datotekama … posebno programiranje ili HTML kodiranje . Sve moje veb stranice su stvorene uz to, a veliki dio ostalih tekstova koji radim uradim je i s njim. Ima proveru pravopisa. Ima istaknuto sintaksu. Prelazim na svoje vordprocessors (Ami Pro, za zapušteni rad i OpenOffice Vriter za novi rad) samo kada želim da napravim formatiranje slova i fontove nisu u velikoj meri podržane u TektPad-u. Međutim, ima mnogo, mnogo, vrlo urednih dodira što ga čini radosnim za mnoge stvari. Posebno volim njihov odgovor na “autotekt” i činjenicu da korisnik može konfigurisati kako prikazuje različite klase dokumenata. Evo link na njihovoj veb stranici. Sharevare: možete ga probati besplatno, a nije skupo da se registrujete za nastavak korišćenja.

________

Filename: Pokušao sam da budem organizovan: Imena počinju Pt ili Dt za Pascal / Delphi Tutorial. Sledeća je cifra za nivo, a zatim sam upotrebio slova jedan za drugim, npr. Dt1a, Dt1b, Dt1c. Pismo ne znači puno … to samo pokazuje kada sam se približio ovoj konkretnoj temi! DST datoteke su neke od onih koje se odnose na Dallas MicroLan.

Zapamtite da je materijal autorsko pravo. (TK Boid, 2006 i kasnije) Gore navedene procedure su predložene samo za praktičnu ličnu upotrebu materijala, međutim, takođe ….

Slobodno koristite ove informacije na računarskim kursevima, itd., Ali bi se iskoristio kredit izvora, citirajući URL adresu. Ako jednostavno kopirate stranice na druge veb stranice, čitaocima ćete učiniti lošu uslugu: Vaše kopije neće ostati aktuelne. Daleko je bolje povezati se na ove stranice, a onda vaši čitaoci vide ažurirane verzije. Za one koji se brinu – zahvaljujem – objavio sam stranicu sa više informacija o tome šta se izdvajaju od autorskih prava i predloge za one koji žele da stavljaju ovaj materijal na CD-ove itd. (Postoji najmanje jedan zatvor koristeći materijal za zatvorenika obrazovanje. Razumem da postoje situacije kada internet veza nije moguća!)

Razlika između Delphija i Paskala … i obećanja Kilika ili Lazara ….

Delphi se bazira na Pascalu. Radi pisanja programa za Vindovs, koristeći Pascal .. sa puno poboljšanja od onih nekada divnih ljudi u Borlandu. Jednom davno, moj savet bio je: “Ako ste vrlo novi u programiranju, možda biste napredovali brže ako počnete sa ne-Vindovs Pascal-om”.

Međutim, pošto Vindovs, Linuk i MacOS koriste GUI, a zbog toga što je GUI okruženje važno, a programiranje bez GUI-a se vrši iz druge perspektive, mislim, danas bih rekao, ne … počnite kako mislite da idete na. Počnite sa Delphijem ili Lazarom, iako, na neki način, to znači da morate početi na složenijem nivou.

Ako želite da probate ne-GUI Pascal, bilo je slobodnih oko njih. Detalji o jednoj su bili u mojim besplatnim Pascal tutorijalima, ali ne znam da li je on dostupan.

U Delphi tutorialima ovde, trebalo bi da pronađete sve što vam je potrebno za programiranje Delphi. Međutim, čak i ako nikada nemate nameru da programirate za bilo šta drugo osim Vindovs-a, ako ste novi u programiranju, gledanje nekih nizak nivoa Pascal tutoriala može vam pomoći da shvatite važne ideje za svoj Delphi rad.

Kilik je proizvod koji je Borland izdao nekoliko godina prije 2007. godine. Nikada nisam “igrao” s njim, ali mislim da je to bio “Delphi for Linuk”. Na žalost, koliko ja znam, Kilik je umro. Srećom, ipak, imamo Lazarus koji ispunjava želje kojima je Kilik imao za cilj.

Leave a Reply